Lägesrapport från regionerna

Rapport från Skåne/Martin Krokstorp 2024-11-05
”I Skåne och angränsande län hade skördeperioden två ansikten. Praktiskt var det förhållandevis lättjobbat, med rimliga vattenhalter och gynnsam väderlek. Däremot var volymerna en klar besvikelse. De stora höstgrödorna, raps och vete, landar in på ett volymtapp på i genomsnitt 10-20% mot 5-årssnittet. Vårgrödornas resultat i volym och kvalitet varierar oerhört mycket över ganska korta geografiska förflyttningar, men är även de undermåliga sett till 5-årssnittet. En ansträngd jordstruktur sedan ett fasligt regnande det gångna året är en trolig bidragande faktor. Liksom torkan under inledningen av maj. Därtill har diverse insekts- och svampangrepp gäckat oss kors och tvärs.

Höstbruk och höstsådd har flutit på ovanligt fint på de flesta håll, och strukturen ser betydligt bättre ut. Överlag ser både raps och höstsådd spannmål fin ut, med undantag för en del raps som lönn grodde och sedan torkade bort. Så om åkersniglar och löss slutar kalasa på vår ena fot, och räntor och regelverk slutar karva i den andra, så ska den skånske bonden nog kunna hålla balansen in i 2025…”

Rapport från Västra Sverige/Bertil Hagsgård 2024-11-05
Skörden avlöpte förhållandevis smidigt med bra vattenhalter. Grödorna i väst har sett ganska bra ut under året. Men när skörden drog igång så var signalerna samstämmiga att avkastningen inte alls levde upp till förväntningarna. Överlag fattas cirka 20 % på avkastningen mot den bedömning man gjorde före skörd.

Vårgrödorna varierar även mycket i skördenivå, beroende på när man sådde. Årets skörd kommer inte upp i ett 5 års genomsnitt. Spannmålspriset behöver därför komma upp något för att kalkylen 2024 ska visa ett rimligt överskott.

Höstsådden blev möjlig i omgångar mellan lågtrycken som stod på rad under september. Det först sådda både raps och spannmål ser överlag bra ut. Lerorna är väldigt vattenmättade men även det sent sådda, verkar rätta till sig p g a den varma hösten. Vi har i år förhållandevis stor höstsådd i väst speciellt höstraps, så utsikterna för 2025 ter sig goda så här långt.

Rapport från Närke/Mikael Franzén 2024-11-05
Våren inleddes med att höstgrödorna klarat övervintringen över förväntan och kommande skörd såg lovande ut. Vårsådden blev sen på grund av blöta leror som aldrig torkade upp ordentligt och variationen medförde olika resultat på uppkomsten. Detta medförde senare vid skörd att vårsäden levererade med väldigt olika resultat trots bra skördeväder. Variationen var mellan normalskörd och att leverera samma dåliga resultat som 2023.
Höstvetet levererade inte trots att det såg lovande ut på våren och skördebortfallet kunde vara 1-2ton mindre /ha. Vårrapsen levererade efter förväntan.

Höstvetesådden gynnades av den goda väderleken och har gått bra. Detta år har mycket höstraps blivit sått. Sådden genomfördes med mycket torrt och grovt bruk, sedan kom det nederbörd och i skrivande stund så ser uppkomsten mycket bra ut. Det som dock felas är spannmålspriserna som ligger för lågt i förhållande till insatsmedlen.

Rapport från Östergötland/Carl Gudmundsson 2024-11-05
Skördeåret -24 inleddes med ett väldigt sent vårbruk.
Höstvete och Höstrapsen såg väldigt fina ut närmare skörd och många hade förväntningar på goda skördar. Vårgrödorna såddes i stort ca en månad senare än normalt men med goda växtförutsättningar och mycket regn så såg de också fina ut mot skörd förutom på riktigt tunga jordar där det helt enkelt stod för blött generellt.

Svampbehandlingar har gjorts för sparsamt ett år då det regnat så mycket och många har nog tagit lärdom av att både öka och minska på svampskyddet gentemot väder och grödförhållanden framåt.
Skörden landande in 10-20% lägre än förväntat och vårgrödor väldigt ojämnt i länet där vissa har fått kanonskörd och andra besvikna.
Höstbruket har gått bra och stora arealer är höstsådda även om höstrapsen initialt led av värme och torka så har det mest repat sig från bra till riktigt bra bestånd.
Nu ser vi fram mot en snäll vinter och tidigt vårbruk!

Rapport från Stockholm/Uppsala/Gustaf Silén 2024-11-05
Högt och lågt.
Från hela regionen rapporteras det om stora skördevariationer men även att genomsnittet inte levt upp till förväntningarna.

Höstvete rapporteras från vissa håll med bra avkastning på tidiga sorter och sämre på sena, från andra får man höra tvärtom. Försommartorka och sedan regn i juli påverkade olika mycket beroende på vilket stadie grödorna befann sig i vid vissa specifika tillfällen. Vårsäden verkar för de flesta inta alls levt upp till de skördenivåer vi är vana vid och även här var det högt och lågt, sent sått korn verkar ha klarat sig allra bäst. Den gröda som har levererat bäst i år verkar vara vårrapsen med höga skördenivåer. Fint skördeväder har gjort hösten lättjobbad, även höstbruk och sådd har flutit på för de flesta och höstgrödorna ser bra ut. Det ger hopp för ett gott 2025, återstår bara att priserna på spannmålen tar ett rejält skutt uppåt.

Rapport från Södermanland/Dag von Bothmer 2024-11-05
Genomgående för regionen med vissa undantag har skördeutfallet i höstvetet inte motsvarat förväntningarna. Vårsäden har pendlat mellan normalskörd och i det närmaste jämförbar med 2023 till stor del beroende på när grödan etablerades. Sen sådd har varit klart gynnsammast detta år. Den desarmerade areal höstraps som etablerades hösten 2023 har inte heller den levererat någon rekordskörd. Vad som däremot överraskat positivt är vårrapsen som överlag levererat goda skördar. Dessutom på en ökande areal. Året har bjudit på ett gynnsamt skördeväder utan några långa uppehåll vilket även lett till låga vattenhalter i spannmålen.

Det efterföljande höstbruket har även det bjudit på goda väderbetingelser, dock har det områdesvis varit brist på grofukt men det har rättats till under den gynnsamma långa hösten. I skrivande stund så ser samtliga höstgröder mycket fina ut och man kan se 2025 an med goda förhoppningar om en god skörd. Återstår bara för spannmålspriserna att nå en nivå som matchar priser på produktionsmedel och kanske framför allt de skenande maskinkostnaderna.

Rapport från Västmanland/Dag-Henrik Larsson 2024-11-05
Stor variation är nog nyckelordet denna skörd i vår del av detta avlånga land men variationen var även stor lokalt. Tyvärr har delar i Västmanland återigen drabbats av en svag skörd på framför allt vårsäd som på sina håll var en stor del av arealen på grund av de blöta förhållandena vi hade 2023. Framför allt insektsangrepp men även att stora områden hade ett nederbördsunderskott under perioden. En del av oss andra är nöjda att komma undan med en skörd som var strax under snittet. Vårgrödan såg på sina håll bra ut beståndsmässigt, det var så man nästan glömde bort att det var en sen sådd vilket alltid brukar dra ner avkastningen och dessutom jordar som fått stryk vid etablering av höstsäden.

Vid skörd var det framför allt en lite besvikelse över storleken på skörden men om vi tar följdverkningarna från det blöta 2023 i beräkningarna så förstår man varför. Skörden gick väldigt smidigt med låga vattenhalter och till och med ett litet uppehåll i skörd mellan höst och vårsäd vilket gav tid för både sådd av höstraps och jordbearbetning. Årets gröda går i Västmanland till vårrapsen som levererade en god skörd på många håll.