Alla vill vara med och pilla i syltburken!

Jag har funderat mycket på vad man ska skriva i en sådan allvarlig situation som vi upplever för tillfället, en overklig känsla när allt som man lärt sig ställs på ända. Man får en vink om hur extremt känslig vår försörjning är och det gäller inte bara de gröna näringarna utan hela samhället. På ett ögonblick går vi exempelvis från spannmålsexportörer till stort underskott som kräver att vi importerar basförnödenheter. Varför blir det på detta viset?                                                                                    Det finns givetvis många förklaringar, en blöt och besvärlig höst med dålig etablering av höstspannmålen, sent vårbruk i kombination med brist på nederbörd efter sådd har gjort grödan extra känslig. Avrundar man då föreställningen utan nederbörd och med den högsta temperaturen i mannaminne så blir man som växtodlare näppeligen förvånad över resultatet.  

Men den största anledningen är att näringen i årtionde blivit styvmoderligt behandlat av klåfingriga politiker och maktfullkomliga tjänstemän. Med egensinniga regelverk och skatter har man försökt marginalisera vår bransch fullständigt och nu tar man klimatet till hjälp för att slå den sista spiken i kistan. Miljöpartiet hävdar exempelvis att om vi slutar använda fossil energi i jordbruket så löser det alla problem, inga överskott och flera jobb i de gröna näringarna. Slänger vi då in en liten miljard på subventionering av el cyklar så kan den bortskämda konsumenten cykla ut på landet och hjälpa till att rensa ogräs. Det känns tryggt att det finns så många tillskyndande förståsigpåare som kan ge oss goda råd. Jag blir helt matt när den ena dumsnuten efter den andra avlöser varandra i media och hämningslöst får torgföra sina egentillverkade klokskaper. Att röstsugna politiker hemfaller åt rena rama lögner är förbluffande och mycket oroande, denna typ av röstfiske är direkt osmakligt men inte förvånande då ordet ansvar sedan länge raderats ur dessa individers ordförråd.  

Att vår kära Landsbygdsminister inte sätter mer press på EU är förvånande, vi är och har alltid varit nettobetalare till unionen att då inte kunna få igenom ett EU finansierat krisstöd är högst förvånande, det finns andra medlemsländer som uppenbarligen lyckats. Minister Bucht basunerar i stället triumferande ut att regeringen avser att sjösätta ett ”exceptionellt” stödpaket på hela 1,2 miljarder till djurproducenterna vilket helt säkert är behövligt. Hur det skall gå med växtodlarna har han inget svar på, helt klart är det av yttersta vikt att hantera bristen på foder men att helt nonchalera växtodlarna är att skjuta sig i foten, hur tror herr ministern att djurhållarna skall klara sig utan en fungerande växtodling? En möjlighet vore att återbetala hela dieselskatten då den även påverkar växtodlingsgårdarna men enligt vår finansminister Magdalena är det en betydligt mindre ”träffsäker” metod!? Kan ingen på Jordbruksverket informera ministrarna om hur viktigt det är att alla grenar i näringen fungerar, orättvisa skapar bara problem och missunnsamhet kolleger emellan särskilt i dessa svåra tider. 

Nu över till föreningsangelägenheter. 

I mitten på juli hade vi styrelsemöte i Malmö, vi diskuterade givetvis ovanstående situation men ingen av oss var då helt klar över omfattningen. Tanken med mötet var att formalisera styrelsearbetet och dela upp ansvaret för våra olika intresseområden, kontentan blir att samtliga i styrelsen skall engageras och fungera som bollplank. Vi känner alla nu vilket stort arbete Per gjort, detta gör det ännu viktigare att alla i styrelsen kan rycka in när det behövs.

Vi hade nöjet att träffa BM Agris nya VD Johan Andersson, han fick tillfälle att informera om företaget och varför han gått in som delägare. Det är av största vikt för oss odlare att det finns olika företag att göra affärer och med Johan vid rodret känns det som att successionen är säkerställd. Vi ser framemot ett ännu spetsigare spannmålsföretag i framtiden. 

Dag två fick vi besök av Felicia Bindekrans och Joel Glemne från företaget Skira som bland annat startat en webb som ger oss möjlighet att idka direkt mellan gårdarna utan mellanhänder. Vi blev onekligen mycket imponerade av deras idéer om en direktkanal mellan säljare och köpare av jordbruksprodukter. Vi kommer att gå vidare med Skira och försöka hitta synergieffekter och dela med oss av våra erfarenheter för att ytterligare förbättra produkten, stort tack för en mycket målande presentation, alla i styrelsen såg många möjligheter med konceptet. 

Många medlemmar hör av sig om spannmålspriset och vi kan bara konstatera att följsamheten med våra grannländer har mer att önska. Med risk för att bli en tjatig gubbe måste vi ytterligare en gång påpeka att ”vårt” fina företag Lantmännen måste ta sitt ansvar och fördela vinsterna så att vi kan få del av den i en högre lönsamhet på gården. En kraftfull översyn av logistik och en genomgång av anläggningsbehov är av största vikt, låt tillexempel lantbrukarna få del av lagringsersättningen och genom den få möjlighet att investera i tork och lagring på gården.  Att bränna pengar på onödiga transporter och dåligt underhållna anläggningar skapar inga höga avräkningspriser. Det är viktigt att vi får så stor del som möjligt av intäkten direkt på avräkningen, utdelning i all ära men de flesta av oss behöver pengarna när vi gjort affären inte ett år senare.                                                                                         

Det är nu i dessa svåra tider marknadsledaren verkligen har möjlighet att visa att man menar alvar med att vara ett Bondenyttigt företag, se till att mervärdet hamnar direkt på ägarnas gårdar och inte används till företagsköp som inte genererar mätbara mervärden på gården. Tyvärr saknas även ett tydligt engagemang från Lantmännen Lantbruks ledning, vore på sin plats att chefen för division lantbruk till exempel dök upp på de av LRF anordnade krismöten och informerade om hur man tänker hantera det uppkomna läget, många frågor förblir tyvärr obesvarade när inte ansvariga i ledningen dyker upp.

Som medlem ska ni inte tveka att höra av er till regionerna eller till mig om det finns frågor som ni tycker vi skall lyfta, våra kontaktuppgifter hittar ni enkelt på spmo.se.

Ta vara på varandra där ute!

Johan Karlzén, Ordförande