Blött som tusan!

Nu kom regnet, inget fel i det men varför skall det komma på tvären och det mesta på en gång? Här hemma har vi roat oss kungligt genom att irra runt på fälten bland brunnar och elstolpar mitt i natten. Ofattbart att man från KEMI kan hitta på ett så urbota dumt krav att bekämpningen med medlet Boxer skall ske nattetid, vem vill riskera ett haveri med en fullastad växtskyddspruta mitt i natten. Nästa problem är hitta någon på gårdarna som vill ut på dessa av KEMI påtvingade vansinnesuppdrag. Vi har ett mycket långtgående regelverk för hur växtskyddsarbetet skall utföras, det finns klara och tydliga instruktioner hur vi skall hantera avdrift och temperatur mm. varför då krångla till det ytterligare med krav på körning i mörker. Tag ert förnuft till fånga och stryk nattbehandlingarna innan det händer en allvarlig olycka.

En efterlängtad prisuppgång

Så drog äntligen spannmålspriset uppåt, man kunde hoppas att det var allt vårt tjat som äntligen gjort avtryck hos våra kära handlare. Så är naturligtvis inte fallet, priserna steg för att någon på börsen spekulerat i råvaran spannmål. Det glädjande är att handeln för ovanlighets skull reagerade omgående och priserna steg även på den fysiska marknaden i lilla Sverige. Det som förvånar är hur spannmål som handlades så billigt i skörd plötsligt kunde stiga med drygt 30%, detta endast ett par månader senare och då på en överskottsmarknad (läs Sverige), vad jag förstår saknas det ingen spannmål i landet lika fullt gick priset upp. Kan det vara så att priset på spannmål i landet normalt säljs för billigt internt? Tittar vi på våra kolleger i vårt närområde så steg de fysiska priserna upp något men inte alls lika mycket som här, hur förklarar men detta? Enkelt! Svensk spannmål är oftast för billig, överskott i all ära men detta innebär inte att vår spannmål skall vara lägre prisad än den i vårt närområde. 

En liten fundering rörande priset på råvaran spannmål jämfört med andra råvaror, som alla läsare av denna tidning vet blir det oftast någon form av energi utav spannmål. Antingen vi stoppar den i djur, människor eller maskiner. Med andra ord en tämligen livsviktig råvara för mänskligheten, som jag nämnde tidigare steg priset på vete i Sverige med drygt 30% på ett par dagar.

Var det någon av er kära läsare som noterade någon form av ramaskri från press, politiker, allmänheten eller dagligvaruhandeln? Konstigt eller hur, om vi skulle få se en höjning av råoljepriset i motsvarande grad skulle det bli ett herrans liv på allt ifrån industri, konsumenter och bestörta politiker. Hur skall man tolka detta? Kanske priset på jordbruksråvaror är tämligen ointressant då det normalt inte påverkar medborgarens tillgång på livsmedel. 

Denna gång hann inte heller dagligvaruhandelns trendspanare notera att vi fått bättre betalt för vetet, eftersom det kom så plötsligt. För tillfället är konsumenten lyckligt ovetande om att vetepriset steg dramatiskt, men tids nog kommer man att bli informerad att allt beror på stigande råvarukostnader. Lagom till lussebaket klämmer man till med en justering, sen får julskinkan och allt annat åka med av bara farten. Tyvärr är risken stor att vetepriset då åter är tillbaka på ”Sverigenivå” igen, tror förvisso inte konsumenterna märker det heller.

2020-11-02

Johan Karlzén, Ordförande SpmO