Vem kan man lita på?

Så var cirkusen igång igen, misstroende, talmansrundor och allsköns Almedals babbel. Otroligt att det skall kunna få fortsätta på detta viset, är detta verkligen värdigt ett så kallat demokratiskt samhälle, man börjar allt tvivla. Vår kära landsbygdsminister blev snabbt beordrad att lämna sin post och det fortare än snabbt, för kunna ta över en sömnig kollegas röst knapp, allt detta för att man inte skull råka tappa någon röst.

Som lantbrukare blir man lätt förvånad och inte minst bedrövad över detta agerande, kan det vara så att man valde landsbygdsministern för att det är den minst viktiga posten i den svenska regering? Svenskt och europeiskt lantbruk står inför stora förändring av den gemensamma jordbrukspolitiken och då lämnar vår minister skutan, ett helt ofattbart beslut. Nu gäller det att vi alla inom näringen som jobbar för en fortsatt stabil livsmedelsförsörjning, gemensamt ser till att ro den herrelösa skutan i hamn. Det finns många snedseglare där ute, som ser stora möjligheter att ta kommandot och köra produktionslantbruket i sank.

Jordbruksverket måste nu jobba stenhårt med att utforma vettiga förslag till nytt regelverk för den nationella jordbrukspolitiken, låt nu inte dålig data kapacitet stå i vägen för flexibla lösningarna. Vi behöver ett regelverk som kan accepteras av heltidsjordbrukaren, missar man det kommer viljan att söka dessa ersättningar vara i det närmaste obefintlig. Det kan inte vara så att svensk jordbrukspolitik de närmaste 7 åren skall styras av att det inte fanns tillräcklig IT kapacitet på Jordbruksverket när man skulle utforma regelverket. Vi hjälper gärna till att även i fortsättningen agera bollplank, bara hör av er.

Marknaden svänger vidare!
Fortsatt upp och ner på spannmålsmarknaden, fast nu verkar det vänd uppåt igen. Blev ni kloka på detta resonemang, produktionen av livsmedel håller knappt jämna steg med konsumtionen. Detta skapar i grunden en berg och dalbana för spannmålspriset, lägger vi då till rekordvärme i Nordamerika, för mycket och för lite regn lite var stans och en extrem import till Kina så hamnar man i detta gungfly. Som odlare är det inte lätt att parera dessa rörelser, man får lita på handeln och att dessa experter kan hålla huvudet kallt och inte skicka risken i knäet på oss. Om det inte händer något helt sensationellt borde priset till hösten kunna vara riktigt hyfsat. Tittar man på handelsgödseln så har man dragit till med en prisökning som kräver ett spannmålspris på en bra bit över två kronor för att det skall vara försvarbart att över huvud taget handla något. Ta den diskussionen med din leverantör, hen kanske är pigg på att säkra lite spannmål till fantasipris om du lovar att köpa lite gödning, kan vara värt ett försök.

Dags för några dagars semester
Nu är stämman avklarad och vi ser framemot en liten ledighet innan skörden drar igång, vi i styrelsen jobbar vidare med den framtida jordbrukspolitiken och bevakar andra för näringen viktiga frågor, har du något på hjärtat så tveka inte att höra av dej till någon av oss.

Ha en riktigt skön sommar!
2021-07-05 Johan Karlzén, Ordförande SpmO Sverige