Hösten har anlänt

Växtodlingsåret snurrar vidare och höstsådden är i det närmaste avklarad, dags för växtskyddsbehandlingar och höstplöjning. Vi Skåningar har precis börjat att skörda våra torkskadade sockerbetor, ja man längtar verkligen på att få lägga 2018 bakom sig och då med en förhoppning om att detta var en parentes i vår växtodlingshistoria. Hösten är också mötenas förlovade tid, kallelserna rullar in i strid ström och vi i styrelsen ser gemensamt till att någon av oss alltid deltar och representerar SpmO. Fantastik kul att vi får så många frågor om deltagande både i möten och som remissinstans, det visar verkligen att en oberoende förening som SpmO har ett tydligt berättigande i lantbrukssverige. Nedan kan du se ett axplock av vad vi har på gång.

Lite av vad vi sysslar med på dagarna.

  • Vi har ansökt och fått godkänt dispensen för användande av Sportak mot snömögel i rågvete. 
  • 28/8 Deltagit i EU-sakråd på Näringslivsdepartementet om kommissionens förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken. 
  • 3/9 Workshop kring Glyfosat arrangerad av Partnerskap Alnarp.
  • 28/9 Växtskyddsrådets möte i Jönköping.
  • 17/10 Jordbruksverkets råd för hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i Jönköping.
  • 14–15/11 Nationell växtskyddskonferens på Ultuna.
  • Planering av Riksmöte & Event 24/5-2019  pågår för fullt.

Gör din röst hörd

Samtalen om konsekvenserna av årets skörd fortsätter, ett antal medlemmar har framfört många kritiska åsikter om hur man blivit behandlade av handelns olika företrädare. Jag har full förståelse över att man är gruvligt besviken och många av oss sitter i samma situation, tyvärr bottnar problemet i att vi inte har förstått eller läst igenom villkoren i våra tecknade kontrakt. Detta kan vi som förening inte göra något åt, däremot har vi genom ett intensivt lobby arbete framfört våra medlemmars åsikter till de olika aktörerna. Samtliga har på olika sätt agerat mer eller mindre för att underlätta leverantörernas situation. Lärdomen av ovanstående är följande enligt min mening, när det gäller kooperationen så finns det bara ett sätt att påverka och det är i toppen. Gå på möten och stämmor, lämna in motioner och gör din röst hörd endast då kan man få till en förändring, styrelsens arbete och företagets inriktning är det du som medlem som styr över ingen annan. Tala med dina kollegor och åk tillsammans till mötena och påverka era representanter. Det är vad jag tänker göra och det är nämligen så en demokrati fungerar.

När det gäller den privata handeln är det delvis samma strategi som gäller, gå på deras kundträffar och framför dina synpunkter. Tala med din säljare han kommer garanterat av rent själviska själ föra informationen vidare upp i organisationen, det drabbar eventuell provision om du väljer att avstå att handla med personen i fråga. Ägarna till privata företag är lyhörda och vill ogärna få dålig publicitet, därför finns det ofta en möjlighet att förhandla fram vettiga kontraktsvillkor. Beslutsvägarna i dessa organisationer är kortare och tappade kunder slår omedelbart på resultatet.  

Informera konsumenten

Det är oerhört viktigt att vi alla tar tillfället i akt och informerar allmänheten om hur lite ett högre pris på råvaran påverkar livsmedelspriset, troligen hade ingen märkt om vi gav bort spannmålen gratis, priset på slutprodukten i affären skulle knappt påverkas över huvud taget. Detta gäller tyvärr samtliga produkter som produceras på de svenska gårdarna, alldeles för lite pengar stannar på gården. Detta år har visat att konsumenten både är intresserad och beredd att betala extra för svenskproducerad mat, vi måste alla i branschen se till att den betalningsviljan landar på gården och inte i handlarnas fickor. Samtidigt gäller det att fortsätta informera både politiker och allmänhet om mervärdet i att ha en fungerande livsmedelsproduktion i landet. En viktig fråga är genomförandet av den beslutade livsmedelsstrategin, där jobbar vi i föreningen hårt för att få denna på banan så snart som möjligt.

Johan Karlzén, Ordförande  SpmO