Vad är det som händer?

Sitter här och funderar på vad som händer i vår omvärld, har jag missat något eller finns det inga andra nyheter än detta envisa virus härjningar. Alla konflikter såsom svält, flykting eländet och den heliga graal ”klimat hotet” var blev dom alla av? Nu får i stället våra kära självutnämnda experter snabbt växla över till virusspåret, där diskuteras det vitt och brett om vem som gjort fel och varför ingen tänkt på att det måste finnas mat, sjukvård och övriga förnödenheter i landet när det krisar till sig, man bara häpnar.

Vänta nu bara tills notan för detta världsomspännande experiment skall betalas då kommer det att finnas många som vill vara med och förklara hur man skulle hanterat problemet i stället. Inte minst journalisterna verkar fått en gedigen utbildning i hälsovård och ekonomi med tanke på hur man grillar och förnedrar de verkliga experterna på bästa tv tid.

Som brukare av jorden och därmed livsmedelsproducent känns det på något sätt som en bekräftelse att vi kanske inte varit helt fel ute när vi försökt förklara nyttan av ett fungerande och livskraftigt jordbruk. Kanske tänker vän av ordning att han den där ordförande också tillhör den självgoda sorten som brukar säga ”vad var det ja sa” ja när jag funderar närmare på saken är det nog precis så det är. Med den stora skillnaden att i det här fallet är det rätt, vi har tjatat oss hesa om vikten av att Livsmedelsstrategin snarast implementeras.

Tyvärr har detta inte skett utan frågan har hamnat i någon form av allmän långbänk där alla möjliga suspekta organisationer skall få säga sitt innan man kommer vidare. Nu skall det bli spännande att höra vad som är viktigast för landets medborgare, självförsörjning eller exempelvis Grodornas möjlighet att fritt vandra runt i landskapet. Ja man hoppas att de ca 5% av landets tokstollar inte får fortsätta sätta käppar i hjulen för en fungerande livsmedelsförsörjning.

Vad gör vi nu med årets Stämma?

Ja vi har levt mellan hopp och förtvivlan, allt har varit planerat och slutet på maj har känts som tämligen avlägset, detta fram tills det senaste regeringsbeslutet om en förlängning av mötesförbudet. Vi fortsätter dock att planera för en annan sorts stämma i år, ett event där vi samlas precis som vanligt men med den skillnaden att skörden är avklarad och vi säkert alla är omåttligt sugna på att få träffas igen.

En annan sak som också skiljer detta event från de normala är att vi kommer avhålla ordinarie stämmoförhandlingarna innan den sista juni då på digital väg, vi återkommer i ärendet med en kallelse till er alla. För att den senare lagda stämman inte skall bli allt för olik de tidigare årens kommer vi givetvis köra en punkt kallad ”information stämma” där vi informerar om 2019 års verksamhet mm. Hoppas att ni alla har förståelse för att det blir lite struligare än vanligt, men ni kan vara helt säkra på att om det går och inte staten hindrar oss så blir det som vi säger här i den södra provinsen ett hej dundrandes ”Etter höstagille” i oktober.

Vårbruket

Ja det höll jag helt på att glömma av bara farten, här nere i söder drog vårbruket igång redan sista veckan i mars, otroligt nog skulle jag säga efter allt detta regnande. Har förstått på kollegorna att mer eller mindre hela landet så smått börjat på vårarbetet nu i början på april, det bådar gott att vi alla kan få komma igång i god tid innan försommartorkan slår till.

Marknad

När det kommer till spannmålspriset så vet jag snart varken ut eller in, priser på strax över 2 kr fritt ombord på småbåtar i svensk hamn man funderar på vad vetet kostar när det lastas av i exempelvis Tyskland, borde landa på runt 2,25 kr/kg om man skall tro på handelns eviga malande om basis. Kan bara konstatera att det uppenbarligen inte är särskilt svårt att vara spannmålsproducent i Tyskland, ett land där konkurrensen mellan handlarna fortfarande verkar fungerar. Vi fortsätter att rota i spannmålsträsket, bara lugn det kommer att hända saker var så säker.

Övrigt

Jag har deltagit i ett av LRF arrangerat ”Högnivåmöte” på telefon med Landsbygdsministern och näringens övriga företrädare där det diskuterades hur vi drabbas av virusets härjningar. Ett bra initiativ som säkerligen har lett till en del förändringar i synen på våra verksamheter, ministern var tydlig med att det var oerhört viktigt att livsmedelsproduktionen inte drabbades av några onödiga inskränkningar. Jag uppfattar detta som en mycket tydlig ståndpunkt från regeringen, och så här långt har man faktiskt försökt underlätta så gott det går i denna kaotiska situation vi befinner oss i. Jag önskar er alla lycka till med vårbruket, glöm inte att hemma på gården är det mesta som vanligt, det är inte alla i vår värld som kan säga så.

6 April 2020

Johan Karlzén, Ordförande SpmO