Höstsådden avslutad för denna gång

I dag lördagen den 3 oktober blev vi klara med sådden och om det milda vädret fortsätter så klämmer vi nog ner lite till efter sockerbetorna i slutet på nästa vecka. Det gäller att passa på då höstvetet trots allt är att föredra framför maltkornet. Det klimat vi begåvats med i år här i den södra provinsen är rena drömmen för en växtodlare, det enda problemet är att parera såtiden så att inte grödan blir för stor. Det är lätt att förivra sig när förutsättningarna är goda, men både höstraps och tidigt sådd vete kommer att vara ett enkelt byte om vi får kallväder framåt vårvintern.  Här nere har snön lyst med sin frånvaro de senaste åren så något skydd därifrån kan vi nog glömma. Hur som haver ser det fint ut på fälten, resten får vi lämna åt vädergudarna.

Priset stiger

Ytterligare en sak att glädjas åt är att priset på spannmålen stiger, förvisso från en löjligt låg nivå men trots allt verkar handeln så sakteliga vakna. Visst är nivån i landet fortsatt betydligt lägre än i vårt närområde, men det tuffar på åt rätt håll, så nu gäller det att hålla focus och kanske släppa lite på lagret, när man känner att odlingskalkylen är på plus. Har man inget lager sälja så är det tid att börja fundera framåt på nästa års skörd, många av våra handlare vill av någon outgrundlig anledning redan nu lägga vantarna på nästa års skörd. Kan det vara så att man vet något som vi inte har koll på? Det gäller med andra ord att vara på sin vakt när erbjudanden börjar hagla. Glöm inte att det finns risker med att binda upp sig för framtida leveranser, det skall verkligen vara ett attraktivt pris och en rimlig mängd man förbinder sig att leverera. De senaste åren har visat att det inte är lika lätt att förhandla sig ur tecknade kontrakt som tidigare.

Håll dej uppdaterad

Våra ”vänner” vill väldigt gärna hjälpa oss med försäljningen, man är duktiga på att påverka oss att sälja och pekar på diverse anledningar till att priset går åt ena eller andra hållet. Det vanligaste argumentet är att världens lager av spannmål är stora och de ökande skördarna pressar därmed ner priset, med andra ord bäst att sälja omgående så att man inte blir ensam sittande med svartepetter. Dessa profetior bygger på en massa antagande ofta levererade av USDA som lär ha järnkoll på det mesta när det gäller lageruppbyggnad, produktion och konsumtion av spannmål i världen.

Hur bra är då dessa förutsägelser? Onsdagen den 30 september släppte USDA en rapport över lagren på vete, majs och soja, marknaden blev helt tagen på sängen när de förväntade lagernivåerna i USA kraftigt skrevs ner. Detta skapade stor förvirring och priserna steg på Chicagobörsen vilket i sin tur även påverkade MATIF uppåt. Vem skall man lita på när även de ”bästa” analytikerna misslyckas med att ha koll på lagernivåerna i sitt eget hemland?

Det är med andra ord viktigt att kontrollera var uppköparna hämtar sina uppgifter ifrån, och hur dessa används för att påverka oss odlare. Är det trovärdiga källor man refererar till, när man som den mest exalterade frikyrkopastor med svepande ordalag kommenterar diverse händelser i vår omvärld och dess påverkan på det svenska spannmålspriset? Då om någon gång, är det dags att dra öronen åt sig och fundera på predikantens syfte och vems ärende hen går. 

Svensk spannmål produceras ingen annan stans

Glöm inte att det mesta av spannmålen vi producerar konsumeras inom landets gränser, med andra ord borde det nästan vara omöjligt för industri och handel att trycka ner våra priser genom att hota med importerad lågpris spannmål. Svensk spannmålsproduktion är underställd så många regler och krav att den i det närmaste skulle vara olöslig, om någon fick för sig att konkurrera med oss. Tar man sedan vår dopade valuta med i resonemanget så borde alltid svensk spannmål vara bäst betald. Ta en titt på diagrammet, så ser ni hur verkligheten ser ut, helt oförklarligt ligger vi ständigt på jumboplatsen.

Så var det äntligen dags för styrelsemöte

Den 15 oktober träffas styrelsen i Jönköping, det har varit ett långt uppehåll sen vi hade ett fysiskt möte. Den digitala mötesformen fungerar förvisso, men man måste även ha möjlighet att träffas och diskutera de olika frågeställningarna öga mot öga.

Vi kommer att träffa Patrik Eklöf från Jordbruksverket, som skall informera oss om spannmålsituationen inom och utom landet, hur det ser ut med skördar och sådd i de olika världsdelarna. Detta är alltid ett intressant ämne och vi är mycket tacksamma att Patrik tar sig tid att hälsa på oss. 

Sen går vi över till att penetrera transportlogistiken i svensk spannmålshandel, vi har bjudit in några större aktörer i transportbranschen som kommer att informera om det aktuella läget och hur man med förhållandevis enkla medel kan förbättra och förbilliga spannmålets irrfärder genom riket.

En runda med focus på prissättningen i Sverige kontra europa kommer givetvis också att vara på tapeten. Viltskador även det ett hett ämne som vi måste försöka komma till rätta med. Höstbehandlingar nattetid är det särskilt miljövänligt om man tar hänsyn till olycksrisken, också det en typisk Spannmålsodlar fråga.

Avslutningsvis diskuterar vi genomförandet av den framtida jordbrukspolitiken, och kanske även lite synpunkter på LRF och deras inställning till produktionslantbrukets roll i förbundet och i svenskt lantbruk generellt. 

2020-10-05

Johan Karlzén, Ordförande SpmO