Kanske blir det vår i år också!

Spannmålsodlarna

Idag den 8 mars smög vi ut på gräsfrövallen med lätta fötter och fick ut en liten startgiva, gräset har växt hela året men har inte riktigt trivts med det våta underlaget. Även om det är långt till vårbruk så var det en skön känsla att få komma ut på fältet långt ifrån alla världsliga problem som vi dagligen bombarderas med.

Förklara nyttan av ett nationellt lantbruk

Läste i dagens tidning att folk börjat bunkra upp med konserverad Ravioli, pasta och toalettpapper, inte svårt att förstå det senare med den dieten. Att allmänheten första reaktion på Corona virusets härjningar är att fylla upp sina förråd med livsmedel kan man glädjande nog tolka som att det fortfarande finns någon form av hopp för mänsklighetens fortlevnad.

Vi som bor och arbetar på landsbygden har nog lite svårt att förstå detta beteende, men historiskt har alltid hamsterbeteendet startat i storstäderna för att sedan eskalera med våldgästning av avlägsna släktingar som idkar lantbruk. Så kanske branschen skall passa på att dra nytta av undergångsstämningarna i samhället och på bästa TV tid försöka förklara nyttan av ett nationellt lantbruk, trevligare än reklam för svenskodlade bönor, korvbröd mm.

Förnärvarande är det som vanligt livsmedelshandeln som tjänar stora pengar på smitto eländet och då via sin lönsamma näthandel, färdigpackade matkassar passar bra nu när ingen vill trängas i affärerna. Vi får med andra ord försöka förklara för de hamstrande tätortsborna att det svenska lantbruket kan om vi får rätt förutsättningar klara av att försörja landets befolkning. Det handlar i första hand om lönsamhet och den saknas tyvärr för tillfället.

Icke sa Nicke

Rådande domedagsläge har även avspeglat sig på spannmålsbörsen, och av någon anledning sjunker spannmålspriset. Hamstringsbeteendet borde tvärt om driva upp priset eller hur? Men icke sa Nicke nu är nämligen alla byxis vilket omedelbart avspeglar sig på de institutioner som sysslar med finansiella spekulationer. Rimligen borde på sikt även investerarna ta sig en funderare på vad som händer om livsmedelsproduktionen begränsas av smittan, bristen borde påverka priset uppåt och inte som nu åt andra hållet.

Nåväl detta är bara spekulationer av en högst amatörmässig och kraftigt hemmablind ”analytiker” men den som lever får se. Ett är dock säkert utan energi i form av mat blir det inte mycket att spekulera om.

Handelns förkärlek för transporter

Styrelsen arbetar oförtrutet vidare med prisjämförelser och varför det är så stora skillnader mellan oss och våra grannländer. En av anledningarna verkar vara handelns förkärlek för transporter, tydligen skall spannmål flyttas mycket och ofta för att komma upp i sitt rätta värde. Det är inte helt enkelt för en lekman att förstå den ekvationen, men vem har sagt att matematik skall vara enkelt.

8 Mars 2020

Johan Karlzén, Ordförande SpmO