Osäkert läge på många fronter

Den 14 maj, en fin dag med sol från en klarblå himmel, sitter jag och funderar på innehållet i nedanstående rader. Om vi börjar med vädret, så är det snustorrt och samtliga av våra grödor behöver en riktig rotblöta, rapsen blommar lite här och där på fälten, hårt pinad av frosten vid ett antal tillfällen under våren. Men tittar jag tillbaka på förra året, var situationen inte mycket bättre, så med lite tur kanske det rättar till sig och vi kan återigen förundras över naturens förmåga att återhämta sig.

Går vi sedan vidare till det stora mörkret i öster blir jag mycket bekymrad, kriget har blivit vardag och vi tar det mer eller mindre för givet, vilket är förfärligt. Ett citat från dagens tidning lyder ” först nu förstår jag vad författaren Erich Maria Remarque menade med på västfronten intet nytt ” Ett krig som bara maler på utan att man längre funderar på de dagliga hemskheterna vid fronten, där unga människor slutar sina liv utan att vi längre tar det till oss. Världen väntar nu på Ukrainas offensiv som förhoppningsvis kan leda till någon form av slut på det nuvarande blodbadet. Oavsett utgången kommer det inte bli som förr, vi får snällt vänja oss vid en ny tideräkning och försöka anpassa oss till det nya läget.

Några som inte vill anpassa sig är de spelare som sätter priset på våra livsmedelsråvaror, här verkar inte konflikter likt den mellan Ryssland och Ukraina ha någon större påverkan. De senaste veckornas prisnedgångar måste innebära att vi har gott om jordbruksprodukter och man ser inga omedelbara risker för livsmedelsbrist i världen kopplat till kriget. Helt ofattbart enligt min enkla mening, detta innebär alltså att Ukrainas produktion uppenbarligen inte har någon som helst påverkan på världsmarknaden. Har detta land bara producerat lager som inte behövs under alla dessa år? Ja, man blir som sagt förvånad av räknenissarnas sätt att hantera det som mänskligheten behöver för att överhuvudtaget överleva. Vi får se om det eviga överskottet fortsätter att pressa ner våra priser på spannmål mm. Om så inte är fallet blir det ett smärtsamt uppvaknande för de analytiker som hållit i räknesnurran.

Lantmännens stämma

Jag hade nöjet att få delta på Lantmännens stämma i Stockholm, ett imponerande arrangemang. Precis som förra året kan man bara konstatera att denna medlems ägda koncern går som tåget och återigen levererar en fantastisk utdelning till sina medlemmar. Bara att buga och tacka för väl utfört arbete. Jag hoppas att detta beröm inte skall misstolkas, vår förening kommer fortsatt att jobba för ett högre avräkningspris och bättre kontraktsavtal. Det finns mycket kvar att göra i det området både hos lantmännen och övriga handelsföretag i branschen.

Vi avslutar med en ögonblicksbild från regionernas vårbruksstatus.

Vi ses på stämman!

2023-05-14
Johan Karlzén, Ordförande i Sveriges Spannmålsodlare