Riksmötet 2022!

Stort tack till Fyrklövern som var årets huvudsponsor, glada och på topp genom hela resan. Vi var totalt ca 400 lantbruksintresserande som kom den 27 maj. Ett jättetack till er alla som gjorde dessa dagar så lyckade, gästerna gör festen. Foton SpmO.

Bild 1: Johan Karlzén, Riksordförande, Vicki Skure-Eriksson, Ordförande för att leda årsmöte och stämmoförhandlingar och Dag von Bothmer, Sekreterare. Bild 2: Mingelbild av våra gäster på Steam Hotel. Bild 3: Dag-Henrik Larsson, Värd för årsmötet och Johan Karlzén, Riksordförande. Bild 4: Föredragshållare Christer Holm, f.d pansar- och underrättelseofficer med bl. a. tjänst i Ukraina som försvarsattaché. Bild 5: Företagsmingel från Gröna Mattan på Steam Hotel.Titta på alla mingelbilder http://www.spmo.se/bilder-riksmote-2022/

Riksmötet 2022
Stort tack till alla deltagare på årets stämma, en härlig stämning och många bra möten mellan våra medlemmar och utställare. En del av deltagarna dök upp redan på torsdag kväll och förberedde sig på det viset inför huvudnumret på fredagen. Undertecknad tackar för förtroendet att få leda föreningen ytterligare ett år, jag är mycket stolt och ödmjuk inför detta uppdrag. På hemsidan kan ni se hur styrelsen och suppleanterna ser ut det närmaste året, där kommer också finnas en del glada foto från stämman.

Det är mycket glädjande att få så mycket positiva signaler när man strosa runt bland medlemmar och utställare. De man trycker hårdast på är att vi som oberoende förening gör skillnad, genom att vi inte ideligen måste ta hänsyn till andras synpunkter i debatten. Vi för i första hand våra medlemmars talan och tittar endast till hur olika beslut kommer att påverka den svenska växtodlingen.

Intressant är att även våra handelspartner uppskattar att vi inte hukar oss när det blir obekvämt, visst kan vi vara tjatiga men vårt mål är ett lönsamt växtodlings jordbruk och inget annat. Går det bra för produktionslantbruket så finns det bara vinnare, detta har blivit allt klarare och inte minst sedan kriget i Ukraina fortsatt eskalera.

Hur göra framåt?
Hur skall man tolka signalerna från världsmarknaden på insatsmedel och spannmål? Det verkar i nuläget som om gödningen har hittat en prisnivå, hög men inte lika tokig som i våras. Spannmålspriserna har i nuläget (6/6) visat på en vikande nivå vilket jag inte kan begripa, måste vara ren spekulation som sänker priset. Ukrainas spannmål stannar där den är, Putin släpper inte ut något om jag förstår det hela rätt. Nästa års skörd i Ukraina påverkas därmed negativt, även i Ryssland kommer det att bli sämre utbyte då man saknar reservdelar och tillgång på nya maskiner.

Detta innebär i förlängningen att delar värdens befolkning inte kommer att få tillräckligt med mat, vilket borde driva upp priset ännu mer. Det säkraste sättet att stimulera en ökad livsmedelsproduktion är ett högre pris. Så kanske det ändå är läge att köpa gödning och säkra en del av spannmålen, så att det går att köra för fulla spjäll nästa år, för om det fortsätter som ovan gäller det att ha varor att sälja 2023.

2022-06-06
Johan Karlzén, Ordförande i Sveriges Spannmålsodlare