Stämman genomförd!

Vilken stämning det blev på årets Riksmöte, finbesök av ”Jordbruksminister” Kullgren och ett härligt gäng utställare som förgyllde dagen för oss medlemmar, som tagit oss till Huvudstaden. Vi får tacka stadsrådet extra mycket för att han mitt i EU förhandlingarna avbröt och kom till vårt Riksmöte. Tiden var knapp, men Peter Kullgren valde att stanna en liten extra stund, så att vi fick möjlighet att ställa några frågor samt framföra Spannmålsodlarnas syn på den framtida jordbrukspolitiken.

Personligen tyckte jag att Peter Kullgren kom till sin rätt när manuskriptet lades åt sidan, tydliga svar och ett genuint intresse för modernäringen är mitt intryck av stadsrådet. Sen får vi finna oss i att det kommer ta tid att genomföra alla förändringar, skillnaden är att nu finns det en vilja att lyssna på näringen och ta till sig av den kunskap och erfarenhet som finns där. Vi kommer att fortsätta att lämna synpunkter och förslag till departementet och hoppas på en bra dialog även framåt.

Ett stort tack till årets huvudsponsor Gullviks, som bland annat ställde upp med ett motionsredskap som lockade många starka medlemmar till stordåd, en hel del av deltagarna har vad jag förstår fortfarande känslan kvar i ryggen. Vi bockar och bugar för ett smidigt och fint samarbete!

Hur blir det med skörden?
Ja det är frågan på de flestas läppar när man träffas på årets stora lantbruksmässor, ”fan vet” skulle jag villa säga men det är kanske inte det svaret man förväntar sig. Det man kan konstatera är att årets vallskörd är mycket dålig, de vårsådda grödorna är inte heller något man ringer hem om. Hur det kommer att gå med höstgrödorna är svårare att bedöma, en gissning efter att ha talat med ett antal lantbrukare runt om i landet är mellan 20-25% skörde tapp på höstvetet, 20-40% på vårkorn och havre, övriga grödor kommer att hamna en bra bit under medelskörd.

Detta under förutsättning att skördeförhållandena blir drägliga i annat fall kan det sluta hur som helst. Man kan konstatera att bra maltkorn är nog inget som det blir överflöd på, fundera på era maltkornskontrakt, hur hög är fallhöjden om man inte klarar kvalitén.

2023-07-06
Johan Karlzén, Ordförande i Sveriges Spannmålsodlare