2021 nytt år igen!

Ja tiden rusar fram, i fjol vid denna tid visste man inte vad som skulle komma att drabba världen endast ett par månader fram i tiden. Fantasier skulle många med mig sagt om någon försökt inbilla en att hela klotet skulle drabbas av en okänd sjukdom, som kommer att stänga ner det mesta av det vi i dagligen tar för givet. Men så blev det, och åter igen fick vi en glimt av hur dåligt förberedda vi är på denna typ av händelser. Hur lång tid det tar innan allt åter går till det “normala” är det ingen som vet. Lyssnar man på våra politiker, så är det viktigaste just nu att leta upp vem som skall sitta med svartepetter, i stället borde man gemensamt ta sig en funderare på hur vi i framtiden skall vara bättre förberedda på dessa extrema händelser. För en sak är säker det finns ingen nu aktiv riksdagsman som överhuvudtaget funderat i dessa banor tidigare, jag har svårt att glömma dessa politiker som likt fågelholkar förvånat undrade hur det för två år sedan plötsligt kunde bli brist på livsmedel. Vi får verkligen hoppas att pandemieländet fungerar som en ytterligare väckarklocka till hur viktigt det är att vi kan försörja oss med livsmedel såväl som med en fungerande sjukvård.

Jag läste i ATL att Isabella Lövin skall hjälpa oss att binda mer kol i marken genom en styrning av våra odlingsmetoder och växtföljd. Skall man skratta eller gråta? Räcker det inte med alla tokregler vi redan har att rätta oss efter. Kära Isabella ta en titt i historieböckerna och slå upp framtidsjordbruket i DDR, ett helt politiker styrt lantbruk, som lyckades köra ner ett prima jordbruk på ett par decennium. Låt oss lantbrukare få utveckla det svenska lantbruket utan inblandning av okunniga tyckare som jagar väljare, vi har lagrat in kol i det svenska lantbruket långt innan miljöpartiet var påtänkt.

SPMO ångar vidare och fortsätter med att pilla i de viktiga frågorna för oss spannmålsodlare, tråkigt att vi inte har kunnat träffas fysiskt ännu, men vi har förhoppningar om att det snart skall ändra sig. Jag välkomnar denna gång Kristina Forsberg som gästskribent, Kristina är ordinarie ledamot i riks samt ansvarar för växtskyddsfrågor i föreningen.

2021-01-14

Johan Karlzén, Ordförande SpmO Sverige